OPORTUNITATI DE EMIGRARE IN CANADA PENTRU OAMENII DE AFACERI

OPORTUNITATI DE EMIGRARE IN CANADA PENTRU OAMENII DE AFACERI

Pe masura ce statele din vestul Europei accepta cu tot mai multa greutate prezența strainilor pe teritoriul lor, Canada sporeste de la an la an numarul imigrantilor selectionati prin diferite programe, dintre care cele destinate imigratiei economice acopera 60% din totalul celor care dobandesc statutul de rezidenti permanenti.

Din pacate, criteriile de selectie a celor din categoria cea mai agreata de candidatii din Romania, respectiv „federal skilled workers” si „travailleurs qualifiés” cu destinatia Quebec, sunt din ce in ce mai dificil de satisfacut pentru majoritatea doritorilor de emigrare spre Canada.  Asa cum am mai scris la aceasta rubrica, daca este sa conturam profilul unui candidat cu sanse de succes, acesta ar trebui sa nu fi implinit 30 de ani, sa detina cel putin o diploma de master, sa fi acumulat sase ani de experienta profesionala  si sa fie fluent intr-una din limbile oficiale ale Canadei[1].

Din experienta noastra, insa, desi foarte multi tineri se gandesc actualmente sa paraseasca Romania mai ales din cauza climatului politic, pe termen lung ajung la decizia de a emigra in Canada mai ales cuplurile care se bucura de o situatie materiala comfortabila dar se gandesc la viitorul copiilor lor si-si doresc sa-i vada crescand intr-un climat de securitate si de respect pentru valorile unei societati moderne normale.

In conditiile dificultatilor sus-mentionate, multi se gandesc la posibilitatea de a emigra ca oameni de afaceri, dar sunt descurajati de situatia actuala a programelor federale: programul pentru investitori este suspendat de mai multi ani, cel pentru antreprenori a fost inlocuit cu asa numita „start-up visa” care treneaza de mai multi ani, iar cel pentru „self-employed” priveste acum numai pe artisti si pe sportivii de performanță, cu consecinta ca din cei 60% imigranti economici, numai 0,21 la suta sunt oameni de afaceri.

Aceasta aparenta lipsa de perspectiva este insa inselatoare.  In realitate, exista cel putin 19 programe la nivel federal si provincial prin care oamenii de afaceri pot dobandi statutul de rezidenti permanenti canadiani, dar trebuie sa stie cum si unde sa se informeze.

La nivel federal, cea mai accesibila cale de a deveni rezident permanent o constituie obtinerea in prealabil a unui permis de munca ca urmare fie a inregistrarii unei companii canadiene (posibil daca in consiliul de administratie figureaza si un rezident canadian), fie a achizitionarii unei companii deja existente (inclusiv sub forma de „franchise”), fie prin infiintarea unei sucursale a companiei detinute de candidat in propria sa tara.  O data devenit proprietar sau actionar principal, candidatul poate obtine un permis de munca in calitate de „owner-operator” (ceeace il scuteste de publicitatea necesara pentru aprobarea prealabila a cererii sale de LMIA-Labour Market Impact Assessment).  In posesia acelei LMIA, cel in cauza se poate prezenta in mod direct la orice punct de frontiera canadian unde i se elibereaza pe loc permisul de munca; avem in vedere desigur pe cetatenii tarilor pentru care nu se cere viza de intrare in Canada, cum sunt acum si conationalii nostri.  In sfarsit, in functie de punctajul pe care il acumuleaza pentru varsta, studii, experienta si cunostinte lingvistice, respectivul candidat poate depune imediat o cerere de rezidență permanenta prin sistemul Express Entry (căci va primi în scurt timp o ITA-Invitation to Apply), sau poate astepta pana acumuleaza un an de experienta canadiana, moment in care va primi o ITA chiar daca punctajul sau pentru ceilalti factori este relativ redus.

Pentru a recurge la metoda de mai sus, acest candidat trebuie insa sa convinga autoritatile canadiene că firma sa si contributia personala pe care intentioneaza sa o aduca la succesul sau — reproducand termenii legii– „would create or maintain significant social, cultural or economic benefits or opportunities for Canadian citizens or permanent residents”.  Pentru aceasta, trebuie pregatit un plan de business extrem de detaliat si de bine argumentat, ceeace de regula implica aportul nu numai al unor specialisti in imigratie, ci si al unor experti in managementul afacerilor.

Aceeasi cerință trebuie satisfacuta si daca se are in vedere nu numai programele federale, ci si numeroasele programe ale provinciilor canadiene, care impun conditii diferite, dar se caracterizeaza toate prin precautiile luate de guvernele respective pentru a se asigura că solicitantul se va stabili si va demara efectiv o afacere rentabila, pe care o va administra direct,  in provincia unde depun dosarul.  Majoritatea acestor programe faciliteaza obtinerea rezidentei permanente prin emiterea unor certificate de nominalizare, care pot fi valorificate, dupa caz, fie on-line, prin sistemul Express Entry (la care nominalizarea adauga 600 de puncte pentru candidat), fie prin depunerea independenta a unui dosar de rezidenta permanenta „pe hartie”.

In cele ce urmeaza vă prezentam pe scurt elementele esentiale ale unei parti din aceste programe, ne fiind posibil sa epuizam subiectul in spatiul limitat al acestui articol.

Provincia Prince Edward Island (PEI) impune candidatului sa demonstreze o avere de minimum Can $600.000 si sa investeasca cel putin 150 de mii de dolari intr-o afacere in acea provincie.  Varsta care aduce puncte este intre 21 si 59 de ani, iar solicitantul trebuie sa detina cel putin o diploma de liceu si sa demonstreze experienta in afaceri sau management. Cunostintele lingvistice trebuie sa se situeze la nivel incepator-avansat (CLB[2] 4).  Dupa ce convinge guvernul provincial ca indeplineste conditiile legale (de regula pe baza unui interviu ce se programeaza daca planul său de business intereseaza provincia PEI) si incheie un „performance agreement”, i se elibereaza o scrisoare catre guvernul federal in baza careia poate obtine un permis de munca fara a mai fi nevoie de o  LMIA (vezi mai sus), iar o data onorați tot termenii din performance agreement, primeste certificatul de nominalizare.

Provincia Nova Scotia administreaza un program denumit „Entrepreneur Stream” cu doua optiuni: stabilirea unei companii proprii (care sa creeze cel putin un loc de munca pentru un rezident canadian) sau achizitionarea uneia existente.  Ca si la PEI, candidatul trebuie sa posede o avere de 600 mii dolari canadieni si sa investeasca minimum 150 de mii.  Experienta sa in management trebuie sa fie de cel putin trei ani.  Varsta trebuie sa fie intre 21 si 55 de ani, studiile la nivel minim de liceu, iar cunostintele lingvistice usor mai ridicate ca la PEI (CLB 5).  Dupa ce trece cu succes un interviu in cadrul unei vizite exploratorii, candidatul primeste o scrisoare pe baza careia guvernul federal îi elibereaza un permis de munca si, dupa ce-si conduce in mod continuu afacerea pe timp de un an, primeste certificatul de nominalizare cu care depune direct dosar de rezidență permanenta.

Provincia New Brunswick (NB) cunoaste doua programe: Entrepreneurial Stream si Post-graduate Entrepreneur Stream, acesta din urma fiind rezervat absolventilor unui program post-liceal urmat in NB.  Candidatul trebuie sa posede 600 de mii de dolari, din care 300 de mii in lichiditati, iar investitia sa trebuie sa fie de cel putin 250 de mii de dolari.  Varsta intre 22 si 55 de ani, dar la studii se cer cel putin doi ani la nivel post-liceal.  Cunostinte lingvistice tot la nivel CLB 5, ceeace inseamna intermediar-incepator, cu precizarea ca in cadrul interviului candidatul nu poate recurge la un interpret.  Sunt desigur si alte detalii privind conditiile de admisibilitte, cum ar fi cerintele celor doua faze ale planului de busines, dar este important de retinut ca nominlizarea o data obtinuta, se poate cere direct rezidența permanenta.

Provincia Newfoundland and Labrador administreaza doua programe de business: International Graduate Entrepreneur (rezervat absolventilor de universitate sau colegiu din provincie) si International  Entrepreneur.  In prima categorie intra absolventii care detin deja un „post-graduation work permit” si doresc sa porneasca o afacere proprie, iar  cea de a doua este rezervata candidatilor intre 21 si 59 de ani care detin o avere de 600 de mii de dolari si investesc doua sute de mii; acestia trebuie sa fi absolvit un program post-liceal de cel putin doi ani, sa stapaneasca o limba oficiala a Canadei la nivel CLB 5 si sa fi acumulat cel putin doi an de experienta in afaceri.  Candidatii din ambele categorii pot cere rezidența permanenta dupa ce si-au administrat afacerea pe timp de cel putin un an.

Provincia Quebec (QC) cunoaste in prezent trei programe destinate oamenilor de afaceri, dar nu se stie ce se va intampla cu acestea sub noul guvern provincial care isi propune o reducere drastica a numarului de imigranti, in special a celor care nu stapanesc limba franceza.  Deocamdata investitorilor nu li se cer niciun fel de cunostinte lingvistice[3], dar trebuie sa detina cel putin doua milioane de dolari, din care sa investeasca 1,2 milioane pe o durata de cinci ani.  Despre „travailleurs autonomes” si „entrepreneurs” aproape ca nu merită vorbit, deoarece numarul total de dosare ce va fi acceptat pina la sfarsitul lui marte 2019 va fi de 50 pentru primii si de 60 pentru ceilalti.  Antreprenorii trebuie sa posede 900 de mii de dolari, sa porneasca o afacere proprie sau sa cumpere una existenta si sa achite in chip de depozit intre 200 si 300 de mii de dolari in functie de sediul viitoarei afaceri (suma mai mare este pentru zona Montreal).  Dupa acelasi criteriu geografic, liberii profesionisti, care trebuie sa posede cel purin 100 de mii de dolari, sunt obligati sa efectueze un depozit de 25 sau de 50 de mii de dolari.  Candidatii acceptati in oricare din aceste categorii primesc un certificat de selectie cu care pot depune dosar de rezidență permanenta la autoritatile federale.

Provincia Ontario (ON) acceptă dosare in doua categorii: Entrepreneur Stream si Corporate Stream.  Cea din urma este rezervata firmelor din strainatate detinatoare de capitaluri importante, care doresc sa se extinda in Ontario si investesc sume intre 5 si 10 milioane de dolari pentru a crea sucursale in care au dreptul sa trimita maximum cinci salariati.  Antreprenorii trebuie sa dovedeasca averi intre 800 de mii si 1,5 milioane de dolari, dupa cum intentioneaza sa demareze un business in afara sau in interiorul zonei Toronto (GTA); aceste averi trebuie confirmate de firme specializate, iar candidatii trebuie sa investeasca (dupa acelasi criteriu geografic) 500 de mii sau un milion de dolari.  Nu li se cer in mod obligatoriu cunostinte linvistice si nici un nivel minim de studii, dar trebuie sa dovedeasca experienta in afaceri de cel putin trei ani.

Provincia Manitoba (MB) administreaza BIS (Business Investor Stream) cu doua componente: „Entrepreneur Pathway” pentru cei care stabilesc un business in provincie si „Farm Investor Pathway” pentru cei care stabilesc si gereaza efectiv o fermă in Manitoba rurala.   In ambele categorii candidatul trebuie sa probeze 3 ani de experienta in domeniu, sa detina cel putin 500 de mii de doalari si sa investeasca intre 150 si 300 de mii de dolari in functie de profil si destinatie.   Cei selectionati primesc initial un permis de lucru si vor putea cere rezidența permanenta dupa ce indeplinesc conditiile planului de business aprobat de autorități.

Provincia Saskatcewan (SK) adminstreaza SINP (Saskatchewan Immigrant Nominee Program) cu doua componente:  Entrepreneur si Farm Owner and Operator (aceasta din urma include sub-categoria Young Farmer Stream rezervata familiilor tinere–-sub 40 de ani–care vor sa infiinteze o ferma in provincie).  Candidatii trebuie sa detina 500 de mii de dolari (cu exceptia tinerilor fermieri care au nevoie de 300 de mii) si sa investeasca intre 150 si 300 de mii in functie de profil si locatie.  Antreprenorii trebuie sa dovedeasca trei ani de experienta in afaceri.  Nu se cere un nivel minim de cunostinte lingvistice si nici de studii, dar selectia se face pe baza de punctaj, la care conteaza amandoua.  Cei selectionati trebuie sa prezinte un plan solid de business si sa obtina un permis de lucru pentru a opera afacerea pentru cel putin sase luni inainte de a cere nominalizarea, ca treapta catre rezidența permanenta.

Provincia Alberta (AB) opereaza cu AINP (Alberta Immigrant Nominee Program) care in prezent se rezuma la „Self-Employed Farmer Stream”.  Pentru a depune dosar, candidatii trebuie sa obtina o evaluare de  la AAF (Alberta Agriculture and Forestry).  Detalii pot fi studiate la: http://www.albertacanada.com/opportunity/programs-and-forms/ainp-farmer-stream.aspx .

Provincia British Columbia (BC) administreaza Entrepreneur Immigration Stream pentru care candidatii trebuie sa detina 600 de mii de dolari si sa investeasca 200 de mii intr-o afacere pe care o vor conduce personal, sa dovedeasca cel putin trei ani de experienta ca proprietar de afacere sau 4 ani ca manager si sa posede studii post-liceale; in absenta acestor studii, va fi totusi selectionat cel care dovedeste trei ani de experienta ca proprietar si manager  in ultimii cinci ani.  Nu exista nivel lingvistic minim obligatoriu, dar si la acest program selectia se opereaza prin punctaj, iar un test de cunostinte  lingvistice poate asigura succesul in caz de competitie intre mai multi candidati.  Varsta se puncteaza intre 25 si 64 de ani.   Daca autoritatile accepta planul de business al candidatului, acesta va putea obtine un permis de lucru pe doi ani si poate cere rezidența permanenta dupa nominalizarea de catre provincie, care se elibereaza cand toate conditiile programului au fost satisfacute.  In afara acestui program, in BC functioneaza si „Strategic Projects Stream” rezervat corporatiilor straine care doresc sa-si deschida filiale in BC;  sunt acceptate numai firmele cu cel putin 150 de salariati si un venit anual de minimum 20 de milioane de dolari.

Northwest Territories Nominee Program (NTNP) administreaza „Business Stream” pentru candidati cu averi de 500 de mii de dolari care investesc sume intre 150 si 300 de mii de dolari.  Detalii la:  https://www.immigratenwt.ca/start-a-business .

Din enumerarea de mai sus lipseste Yukon Business Immigration Program deoarece indeplinesc criteriile de selectie numai oamenii de afaceri cu anumite profile, despre care cei interesati se pot documenta la: https://yukon.ca/en/immigration/yukon-business-nominee-program .

O ultima remarcă: toate programele prin care se poate emigra ca om de afaceri suferă dese modificari si, in cea mai mare parte a lor, sunt accesibile pentru perioade limitate de timp, in sensul ca se inchid si se redeschid de mai multe ori pe parcursul anului.  Aceasta reclama o permanenta actualizare a informatiilor  din partea celor interesati, cu consum considerabil de timp si cu riscul de a ignora elemente esentiale pentru succesul demersului daca nu se recurge la asistență profesionala de specialitate.

[1] Daca avem de pilda in vedere limba engleza, candidatul nostru ar trebui sa fi obtinut cel putin nota 8 la “listening” si cel putin 7 la restul de trei probe ale testului IELTS, ceeace nu sta la indemana oricui.

[2] Canadian Language Benchmarks

[3] De retinut ca numarul dosarelor din aceasta categorie ce va fi acceptat pana la 15 martie 2019 este limitat la 1900, dar candidatii care stapanesc franceza nu sunt inclusi in acest plafon.

Share

Comentariile sunt închise.