Noua Lege a cetateniei a primit consacrarea oficiala a Coroanei

 

Noua Lege a cetățeniei a primit consacrarea oficiala a Coroanei

Pe data de 19 iunie 2017, noua Lege a cetateniei a primit ceeace se numeste „royal assent” si a intrat  in vigoare. Ne așteptam ca toate dispozitiile sa fie implementate simultan, dar Guvernul a decis sa etapizeze aceasta operatie..  De imediata aplicare sunt prevederile care abroga obligativitatea candidatilor ce doresc sa devina cetateni candieni de a-si declara intentia de a locui in continuare numai in Canada, precum si cele care anuleaza dreptul Ministrului Imigratiei de a revoca cetatenia canadiana in cazul persoanelor cu dubla cetatenie care comit fapte de tradare, spionaj si terorism; acestea din urma vor suferi desigur in continuare rigorile legii penale.

Incepand cu toamna acestui an, probabil in urmatoarele cateva saptamani, vor intra in vigoare si prevederile privind scurtarea duratei obligatorii de prezenta fizica in Canada, cele privind luarea in calcul si a perioadelor petrecute ca rezidenti temporari, precum si cele care reduc intervalul de varsta in care candidatii sunt obligati sa dea teste lingvistice.

Redam  mai jos o listă completă de schimbari aduse Legii Cetățeniei, inclusiv etapizarea intrarii lor in vigoare.

Schimbări care au intrat in vigoare pe 19 iunie 2017
Legea veche Legea noua
Cetatenia putea fi revocata in cazul celor cu dubla cetatenie care comiteau infractiuni grave de tradare, spionaj si terorism Aceasta dispozitie a fost abrogate.  Cei vinovati de asemenea infractiuni vor fi judecati conform legislatiei penale in vigoare.
Candidatii erau obligati sa isi manifeste intentia de a ramane in Canada in cazul ca li se acorda statutul de cetateni. Dispozitia a fost abrogate intrucat constituia un obstacol pentru cei care munceau in afara Canadei sau aveau motive personale sa traiasca in strainatate.
Minstrul Imigratiei avea puterea discretionara de a permite ca un copil fara parinti sa obtina cetatenia canadiana prin derogare de la prevederile art. 5(1) din Lege. Minorii pot acum cere cetatenia si fara un parinte canadian ca urmare a eliminarii conditiei de varsta din art. 5(1) al legii vechi.
Puteau obtine cetatenia canadiana si cei condamnati cu suspendarea pedepsei sau obligati la munca comunitara, iar timpul cat sentinta era in effect putea fi socotit la stabilirea conditiei de rezidenta fizica in Canada.. Aceste dispozitii au fost abrogate in Legea noua.
Ministrul Imigratiei putea acorda cetatenia canadiana in mod exceptional unor personae care au fost supuse la tratamente neobisnuit de aspre, sau pentru a rasplati servicii deosebite aduse Canadei La categoriile din legea veche au fost adaugate acum si persoanele lipsite de cetatenie..
Din vechea lege lipseau masurile speciale menite sa usureze eforturile candidatilor handicapati Noua lege include masuri pentru protectia handicapatilor.
Cerinta ca toti candidatii sa respecte in continuare conditiile impuse pentru acordarea cetateniei pana la depunerea juramantului se aplica numai celor cu dosarele inregistrate dupa 11 iunie 2015. Legea actuala a extins aceasta cerinta si la dosarele depuse inainte de 11 iunie 2015.

 

 Schimbări ce se vor introduce in toamna lui 2017
Legea veche Legea noua
Candidatii erau obligati sa dovedeasca prezenta fizica in Canada pe cel putin patru ani din ultimii sase. Candidatii trebuie sa fie prezenti in Canada pe timp de numai trei ani din ultimii cinci.
Candidatii erau obligati sa prezinte dovada ca au achitat impozite pe toata durata celor patru ani de prezenta fizica in Canada. Sub noua lege aceasta obligatie se intinde numai pe perioda celor trei ani de prezenta fizica in Canada.
Candidatii erau obligati (si sunt inca) sa fie prezenti in Canada pentru cel putin 183 de zile in cel putin patru ani din cei sase care preced depunerea dosarului. Aceasta prevedere va inceta sa fie aplicata incepand din toamna lui 2017.
Timpul petrecut in Canada mai inainte ca respectivul candidat sa fi devenit rezident permanent nu se lua in calcul la stabilirea intervalului minim de prezenta fizica in Canada. Candidatii vor putea invoca si  timpul petrecut in Canada ca rezidenti temporari; fiecare doua zile vor conta ca una singura, pana la concurenta unui plafon de 365 de zile.
Testul de cunostinte lingvistice era obligatoriu pentru candidatii in varsta intre 14 si 64 de ani. Testul va fi obligatoriu numai intre 18 si 54 de ani.
 Schimbări ce vor fi implementate in primele luni ale lui 2018
Legea veche Legea noua
Competenta de a revoca cetatenia pentru declaratii false, frauda  sau omisiunea de a declara circumstante materiale relevante apartinea ministrului Imigratiei.  Curtea federala canadiana detinea aceasta competenta numai in cazurile cand asemenea fapte erau legate de criminalitatea organizata, de securitate si de violari ale drepturilor omlui. Sub legea noua aceasta competenta apartine exclusiv Curtii federale, exceptand cazurile cand insusi candidatul prefera ca decizia sa fie luata de ministru..
Legea veche nu consacra dreptul functionarilor de cetatenie de a confisca documente false ori suspectate a fi false. O asemenea prevedere exista in legea noua si va intra in vigoare in 2018.

 

Share

Comentariile sunt închise.