La 1 Decembrie 2011 au aparut instructiunile privind obtinerea „super vizei” pentru parinti si bunici

La 1 Decembrie 2011 au aparut instructiunile privind obtinerea „super vizei” pentru parinti si bunici

Fara vreo legatura cu Ziua Nationala a Romaniei, Departamentul Imigratiei din CIC a publicat Operational Buletin No. 357 prin care se stabilesc conditiile in care persoanele amintite in titlu pot obtine vize de vizitator cu intrari multiple, valabile pe timp de 10 ani (daca si pasaportul are aceeasi validitate), in baza carora titularul poate ramane in Canada pana la doi ani la fiecare intrare, fara a fi nevoie sa prelungeasca viza.

Pentru a obtine super viza, parintele sau bunicul respectiv trebuie sa furnizeze urmatoarele documente:

  1. Dovada legaturii de rudenie cu copilul sau nepotul sau, cetatean ori rezident permanent canadian; se face cu certificatele de stare civila si „citizenship card”, pasaport sau legitimatia de rezident permanent (PR Card).
  2. Dovada ca a efectuat vizita medicala.  Dupa depunerea dosarului, solicitantul va primi un formular special de la ambasada respectiva, cu care trebuie sa se programeze la un medic acreditat de Departamentul imigratiei; in Romania exista doar trei asemenea medici (doamne), dintre care doua la Bucuresti si una la Timisoara, dar in functie de localitatea de resedinta, solicitantii pot efectua vizita medicala si la Budapesta sau la Chisinau.
  3. Polita de asigurare eliberata de o societate canadiana de asigurari, valabila pe cel putin un an la fiecare intrare, care sa acopere ingrijire medicala, spitalizare si repatriere, la un cost minim asigurat de 100 mii dolari.  Deocamdata nici o societate de asigurari nu a creat un pachet care sa acopere spitalizarea si repatrierea, dar chiar si fara aceste articole adaugate la riscul asigurat, o polita de asigurare pentru un cuplu sub 60 de ani se ridica la peste trei mii de dolari.  Cine este curios, poate accesa aici o asemenea societate de asigurari si obtine o estimare la obiect.
  4. Un angajament scris si semnat de descendentul din Canada privind intretinerea titularului pe toata durata vizitei, insotit de dovada existentei unui venit minim calculat in mod similar cererilor de sponsorizare, asa cum se depuneau pana la recenta suspendare a acestui gen de dosare.   Suma difera in functie de numarul total al membrilor de familie (insumandu-i pe cei din Canada cu cei ce solicita visa) si are la baza un tabel publicat de Guvernul canadian care se schimba de la an la an.  Pana la sfarsitul acestei luni, tabelul arata dupa cum urmeaza:

Total membrii de familie

Venit minim necesar

2 persoane (sponsorul si un parinte sau bunic)

$27,674

3 persoane

$34,022

4 persoane

$41,307

5 persoane

$46,850

6 persoane

$52,838

7 persoane

$58,827

Pentru fiecare persoana in plus, se adauga

$5,989

Angajamentul trebuie sa fie inclus intr-o invitatie scrisa pentru care exista un model in site-ul Departamentului imigratiei. Sfatuim pe cei ce doresc sa-si invite parintii folosing aceasta noua procedura si se afla cu veniturile aproape de limita, sa o faca inainte de modificarea tabelului, la 31 decembrie 2011.

De mentionat ca, desi provincia Quebec aplica alte baremuri (sensibil mai ridicate) cat priveste venitul minim cerut pentru „parenarea” parintilor, cerinta pentru cei ce solicita super viza spre a-si vizita descendentii din Quebec este aceeasi ca si pentru restul Canadei, deoarece autoritatile Quebecului sunt implicate in procesul de parenare, dar nu si in cel de acordare a vizelor de vizitator, care este exclusiv de competenta Guvernului federal.

Instructiunile intrate in vigoare pe 1 decembrie a.c. prevad ca beneficiarii la care se refera „pot” cere o super viza in conditiile mentionate mai sus, dar nu exclud posibilitatea solicitarii unei vize „obisnuite”, de sase luni, cu o singura intrare, pentru care nu se cere de regula nici vizita medicala, nici asigurare la nivelul stabilit pentru super viza si nici un venit minim similar cu cel cerut pentru sponsorizare.

Ramane de vazut cum vor interpreta ambasadele posibilitatea unei asemenea optiuni.  In mod logic, ar fi nedrept ca parintii unui cetatean canadian sa fie privati de posibilitatea de a obtine o viza normala, in conditiile in care ar putea-o obtine un alt cunoscut al cetateanului respectiv, sau chiar un strain.  In plus, sunt numerosi parintii cetateni ai unor tari pentru care nu exista obligatia obtinerii unei vize de vizitator pentru a intra in Canada, si nu exista niciun temei legal pentru a li se impune o asemenea restrictie numai pentru ca au rude apropiate in Canada.  In schimb, chiar si acestia trebuie sa treaca prin procedura sus-amintita daca vor sa ramana mai mult de 6 luni la fiecare intrare in Canada.

Si o ultima remarca: in comunitatea practicienilor din domeniul imigratiei se vorbeste tot mai mult despre posibila inlaturare definitiva a sponsorizarii parintilor la sfarsitul celor doi ani de moratoriu, care de fapt reprezinta numai o masura tranzitorie, menita sa atenueze socul pe care-l va provoca disparitia acestei categorii din programele canadiene de imigratie.  Se asteapta asadar ca in toamna lui 2013 Departamentul imigratiei sa lanseze o consultare publica ori sa publice un studiu cu concluzia ca superviza inaugurata pe 1 decembrie 2011 a dat rezultate extrem de pozitive si ca, in aceste conditii, nu va mai fi nevoie ca parintii sau bunicii sa devina rezideneti permanenti, de vreme ce pot sta cat poftesc cu descendentii lor din Canada.  In aceste conditii, singurii care vor mai putea obtine statutul de rezident permanent vor fi, probabil, parintii sau bunicii care pot invoca si demonstra existenta unor motive umanitare, rezultand din dificultatile neobisnuite si nejustificate, sau disproportionate, pe care le-ar intampina daca s-ar reintoarce in tara de origine.  Desigur, asemenea cereri vor fi examinate cu extrema strictete, iar aprobarea lor va depinde de posibilitatea pentru solicitant de a pregati un dosar solid, cu dovezi abundente si pertinente care sa evidentieze caracterul exceptional al situatiei in care sa afla.

Share

Comentariile sunt închise.