IMIGRATIE PENTRU QUEBEC : NORMELE DE ACCEPTARE A DOSARELOR SE MENTIN PANA LA 31 IULIE 2013

DIN PARTEA MINISTERULUI IMIGRATIEI (MICC) DIN QUEBEC : NORMELE DE ACCEPTARE A DOSARELOR SE MENTIN PANA LA 31 IULIE 2013

Conform art. 3 pct. 5 din Legea Imigratiei pentru Quebec, ministrul Imigratiei are dreptul sa suspende inregistrarea cererilor de certificate de selectie (CSQ) pentru perioade determinate, daca este de parere ca numarul de asemenea cereri va fi superior capacitatii de absorbtie a Quebecului, sau ca acceptarea de noi dosare intr-o anumita sub-categorie va afecta procesarea dosarelor din celelalte sub-categorii.

In acest context, pe 29 iunie 2012 a fost adoptat un Decret care limita posibilitatea de inregistrare a anumitor dosare pentru perioada care se incheie pe 31 martie 2013.  Efectele acestui decret au fost prorogate la 27 martie 2013 printr-un nou decret, care prelungeste restrictiile initiale pana pe data de 31 iulie 2013.

Ca atare, va continua sa fie suspendata pana la data sus-mentionata primirea dosarelor din categoria oamenilor de afaceri, respectiv a investitorilor, antreprenorilor si liber-profesionistilor (travailleurs autonomes).

Cat priveste sub-categoria cea mai uzitata de candidatii din Romania, „travailleurs qualifiés”, aceasta ramane deschisa numai celor care se incadreaza intr-una din situatiile descrise mai jos:

  • Se afla in Quebec cu statut de rezident temporar si satisfac criteriile prevazute de programul PEQ pentru muncitori temporari – Programme de l’expérience québécoise (Travailleur temporaire) sau pe cele referitoare la  depunerea unei cereri de CSQ prin programul regulat rezervat pentru „travailleurs qualifiés”.
  • Au obtinut o diploma de la o institutie de invatamant din Quebec, sau sunt pe punctul de a o obtine si se incadreaza in cerintele  pentru programul PEQ rezervat studentilor – Programme de l’expérience québécoise (Diplômé du Québec).
  • Se afla temporar in Quebec cu titlu de student strain si satsifac cerintele  referitoare la depunerea unei cereri de CSQ, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.
  • Se afla temporar in Quebec in cadrul unui program de „échange jeunesse” vizat printr-o intelegere internationala, de exemplu in cadrul programului  „vacances-travail (PVT)”. Muncesc cu norma intreaga in Quebec, si satisfac exigentele referitoare la depunerea unei cereri de CSQ prin programul regulat rezervat acestei sub-categorii, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza detine o diploma de la o institutie de invatamant intr-un domeniu care le permite  sa obtina 6, 12 sau 16 puncte la criteriul „domaine de formation” din Grila de selectie pentru „travailleurs qualifiés” (a se vedea Liste des domaines de formation permettant d’obtenir 6 points à la grille de sélection  si Liste des domaines de formation permettant d’obtenir 12 ou 16 points à la grille de sélection). Numarul anilor de studiu ceruti pentru obtinerea diplomei trebuie sa fie identic cu cel necesar in Quebec pentru obtinerea unei diplome similare, iar diploma trebuie sa fi fost acordata cu cel mult cinci ani inainte de inregistrarea dosarului; in caz contrar, titularul trebuie sa fi lucrat, in acelasi interval, cel putin un an cu norma intreaga intr-o ocupatie pentru care este necesara o asemenea diploma.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza detine o diploma din Quebec sa o diploma asimilata cu o diploma din Quebec, care reclama cel putin un an de studii. Diploma trebuie sa fi fost acordata cu cel mult cinci ani inainte de inregistrarea dosarului; in caz contrar, titularul trebuie sa fi lucrat, in acelasi interval, cel putin un an cu norma intreaga intr-o ocupatie pentru care este necesara o asemenea diploma.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza a obtinut o oferta de lucru validata de MICC de la un angajator din Quebec.
  • CIC (Citoyenneté et Immigration Canada) a informat candidatul ca accepta sa proceseze cererea sa de rezidenta permanenta in Canada (de obicei in cazul refugiatilor si al dosarelor bazate pe motive umanitare).
  • Candidatul a fost mai inainte cetatean canadian si se afla actualmente cu statut temporar in Quebec, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.

Toti cei ce nu se afla in vreuna din situatiile expuse mai sus vor trebui sa astepte in continuare, pana pe 31 iulie 2013, pentru a vedea daca suspendarea se mentine sau nu si dupa acea data.

Share

Comentariile sunt închise.