ANUNT IMPORTANT: Autoritatile federale canadiene au publicat detaliile noului sistem de selectie ce va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2013.

ANUNT IMPORTANT: Autoritatile federale canadiene au publicat detaliile noului sistem de selectie ce va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2013.

Desi nu s-au schimbat nici pragul de trecere (care ramane la 67 de puncte), nici numarul sau denumirea factorilor ce stau la baza selectiei, noile prevederi anuntate pe 17 august 2012 in publicatia oficiala a Guvernului (Canada Gazette) introduc schimbari radicale in ponderea si continutul acestor factori, ce vor conduce la o cu totul noua infatisare a procesului prin care Canada va accepta pe viitor candidatii din categoria ce formeaza grosul influxului anual de imigranti, respectiv Federal Skilled Workers Program (pe scurt FSWP).

Se stie ca la sfarsitul lunii iunie a.c. Departamentul federal al Imigratiei a suspendat primirea de noi dosare din aceasta categorie (cu exceptia celor ce beneficiaza de „arranged employment”, adica de o oferta de lucru aprobata de Departamentul Resurse Umane: Human Resources and Skills Development Canada, pe scurt HRSDC). Scopul principal al acestei suspendari a fost tocmai pregatirea implementarii noului sistem anuntat pe 17 august, care se preconizeaza a sincroniza mai eficient cerintele pietei muncii cu profilul candidatilor admisi.

Coordonatele noului sistem au fost infatisate pe scurt in Comunicatul de presa al CIC (Citizanship and Immigration Canada) publicat concomitent cu proiectul noii legislatii, respectiv:
1) Transformarea factorului „cunostinte lingvistice” in criteriul de baza al selectiei.
2) Cresterea ponderei imigrantilor tineri in totalul candidatilor acceptati. In prezent se acorda 10 puncte pentru factorul „age” tuturor candidatilor cu varsta intre 21 si 49 de ani; dupa 1 ianuarie 2013 vor primi 12 puncte cei cu varsta intre 18 si 35 de ani, apoi cu cate un punct mai putin de la 36 in sus.
3) Diminuarea ponderei experientei profesionale dobandite in afara Canadei si cresterea ponderei atribuite aceluias factor daca experienta a fost dobandita in Canada. In prezent se acorda maximum 21 de puncte pentru patru ani de experienta indiferent unde a fost dobandita. Pe viitor candidatii cu experienta in afara Canadei vor putea primi maximum 15 puncte daca au cel putin sase ani de experienta (pentru experienta minima obligatorie de un an se vor acorda 9 puncte; daca insa experienta a fost dobandita in Canada, respectivul primeste alte 10 puncte pentru factorul „adaptabilitate”).
4) Simplificarea procesului de obtinere a sus-amintitului „arranged employment” concomitent cu sporirea precautilor impotriva incercarilor de abuz in desfasurarea acestui proces. In esenta, prin „arranged employment” se va intelege pe viitor numai situatia in care candidatul a primit efectiv un permis de munca eliberat pe baza unui aviz privind piata muncii (Labour Market Opinion, sau LMO) provenind de la HRSDC.
5) Acordarea de puncte, acolo unde este cazul, pentru cunostintele lingvistice ale sotului sau sotiei, concomitent cu eliminarea posibilitatii de a se acorda puncte suplimentare pentru studiile acestora.
6) Introducerea evaluarii obligatorii a studiilor titularului de dosar (Educational Credential Assessment) de catre organisme canadiene specializate ce urmeaza a fi desemnate de catre CIC in lunile imediat urmatoare. Vor exista asadar mai multe asemenea organisme si va fi extrem de important pentru candidat sa se adreseze celor la care are sanse mai mari de a obtine echivalarea. Pentru clientii nostri, ne vom ocupa noi de aceasta procedura si de alegerea organismului celui mai potrivit. De mentionat ca aceasta evaluare prealabila este obligatorie pentru obtinerea punctelor ce se aloca in virtutea factorului „education”. Cat priveste ponderea, numai doctoratul va continua sa aduca 25 de puncte, pe cand masteratul numai 23, iar punctele pentru studii post-secundare nu se vor mai diferentia dupa cum este vorba de licente universitare sau diplome de scoli post-liceale (in prezent o diploma de scoala sanitara de trei ani aduce 22 de puncte, pe cand o licenta universitara numai 20).

Reglementarile detaliate ce dau expresie acestor principii de baza se intind pe 50 de pagini din Canada Gazette, dintre care primele 30 reprezinta expunerea de motive, iar restul articole de lege extrem de sofisticate si greu de perceput pentru un ne specialist. Vom reveni pe larg asupra tuturor acestor modificari, dar tinem pentru moment sa ne prevenim cititorii asupra a ceeace va trebui sa devina preocuparea lor de baza pentru a fi gata sa depuna dosarele indata dupa 1 ianuarie 2013, si anume: testele de cunostinte lingvistice.

In primul rand, testele de limba devin obligatorii (cel putin pentru una din limbile oficiale ale Canadei) chiar daca, ipotetic vorbind, candidatul nu ar avea nevoie de ele pentru a obtine cele 67 de puncte.

In plus, se introduce un prag minim eliminator cat priveste notele obtinute pentru fiecare din cele patru probe ce compun testul (exprimare, intelegere, scris si citit). Stacheta este foarte ridicata si se asteapta ca majoritatea esecurilor sa se produca in viitor din cauza incapacitatii candidatului de a atinge acel prag; intr-adevar, noile reguli (care pot fi ulterior re-ajustate) stabilesc ca cerinta minimala pentru fiecare din cele patru abilitati sus-pomenite nivelul 7 din CLB (Canadian Language Benchmark), ceeace, de exemplu pentru cei ce dau testul IELTS inseamna obligativitatea da a obtine nota 6 pe linie (nu conteaza media generala, ci nota la ficare proba). In schimb, cei ce reusesc vor fi rasplatiti cu mult mai multe puncte pentru factorul cunostinte lingvistice (maximum 24 in loc de 16 pentru limba principala; daca dau si testul pentru limba secundara pot obtine alte 4 puncte, adica un total de 28 din 67 posibile).
Pentru meseriasi exista din fericire optiunea de a depune dosar in noua categorie Federal Skilled Trades Class (FSTC) pentru care nu va fi nevoie de rezultate prea ridicate la teste: se preconizeaza ca punctul de pornire la 1 ianuarie 2013 sa-l reprezinte nivelul CLB 5, adica nota 4 pentru exprimare si 5 pentru celelalte probe la testul IELTS.

Nu toti meseriasii vor putea insa depune dosare, ci numai cei cu ocupatii de Nivel B in NOC, cu conditia sa fi obtinut fie o oferta de lucru aprobata de HRSDC, fie un certificat din partea organismelor profesionale din provincia unde intentioneaza sa se stabileasca (si cu aceasta certificare ne vom ocupa tot noi pentru clientii ce ne angajeaza serviciile). Chiar si in cadrul meseriilor de nivel B, noile reguli restrang posibilitatea de a depune dosar in FSTC la cei din urmatoarele domenii: Industrial, Electricitate si Constructii; Intretinere si operare echipamente; Maistri si tehnicieni din domeniile resurselor naturale si agriculturii; Maistrii si sefi de compartimente din domeniul manufacturier; bucatari, macelari si brutari/cofetari. Sunt astfel excluse ocupatiile de Nivel B din domenii cum ar fi: afaceri si finante, sanatate, invatamant, stiinte sociale, guvern, religie si comert.

In sfarsit, viitoarele reglementari vor reduce durata de munca in Canada necesara pentru un candidat care depune dosar in CEC (Canadian Experience Class) de la doi la un an, acumulat pe parcursul ultimilor trei ani ce preced inregistrarea cererii lor.

Incheiem cu mentiunea ca cele de mai sus nu afecteaza cu nimic procesul de selectie al candidatilor independenti ce depun dosare in sistemul de selectie al provinciei Quebec („partea franceza”, cum gresit o numesc forumurile romanesti de pe Internet). Despre noutatile din acel sistem cititi in articolele precedente publicate la aceasta rubrica.

Share

Comentariile sunt închise.