EVOLUTII SI INVOLUTII IN POLITICA FEDERALA PRIVIND REUNIFICAREA FAMILIILOR

EVOLUTII SI INVOLUTII IN POLITICA FEDERALA PRIVIND REUNIFICAREA FAMILIILOR

In ultimele 12 luni  IRCC (Immigration, Refugee and Citizenship Canada) a procedat la  schimbari semnificative in domeniul reunificarii familiei.

Sa incepem cu cea mai recenta: 24 octombrie 2017 a marcat revenirea partiala la situatia anterioara lui 2014, cand fostul guvern conservator a redus de la 22 la 19 ani varsta maxima pana la care un copil este considerant dependent si poate figura in diversele proceduri de imigratie la care recurg parintii sai.  Pana la aceasta masura restrictiva, care a determinat pe multi candidati la imigratie sa renunte la acest proiect in fața perspectivei de a-si abandona copiii aflati inca pe bancile scolii, legea prevedea că tinerii pot fi considerați ca dependenți chiar și dupa implimirea varstei de 22 de ani daca se aflau in continuarea studiilor, sau erau inca intretinuti de parintii lor din motive de handicap fizic sau mental.  Reintroducand limita de 22 de ani, IRCC nu a inclus totusi si prevederea privind continuarea studiilor.  Chiar si asa insa, cei trei ani castigati de familiile vizate reprezinta o masura extrem de pozitiva, de care pot profita incepand din aceasta saptamana toti cei care intentioneaza sa depuna dosare ca imigranti independenti, sau care au inca dosare in curs de procesare.  Pentru acestia din urma se va declansa o cursa contra-cronometru pentru a depune toate actele necesare (formulare noi, acte de stare civila, diplome, caziere judiciare etc.) mai inainte ca vizele de imigranti sa fie emise pentru membrii familiei inclusi in dosarul deja existent.  Dar lista beneficiarilor nu se opreste aici.  Intr-adevar, vor putea obtine in mod automat permise de lucru sau de studii copiii mai tineri de 22 de ani ai celor care primesc sau deja detin permise de lucru pentru ocupatii calificate (Nivel B sau mai sus din Nomenclatorul canadian de ocupatii-NOC).  De asemenea, copiii unor cetateni sau rezidenti permanenti canadieni vor putea fi sponsorizati pana la 22 de ani daca din anumite motive nu si-au insotit parintii de la bun inceput (inclusiv deoarece erau trecuti de 19 ani), si tot astfel vor beneficia da acest avantaj copiii din alta casatorie ai persoanelor sponsorizate.  Singura conditie pe care tinerii respectivi trebuie sa o indeplineasca este sa nu fie casatoriti.  De retinut ca noua reglementare a mentinut prevederea potrivit careia sunt considerati dependenti si copiii trecuti de 22 de ani daca se afla in intretinerea parintilor pentru incapacitate fizica sau mentala.

In materie de sponsorizare a soților si soțiilor, ultima perioada a marcat cateva progrese demne si ele de mentionat:

  • A fost eliminata asa numita „rezidență permanentă condiționată”, care obliga pe cei sponsorizati sa dovedeasca sub sanctiunea pierderii acestui statut că se află inca impreuna cu sponsorii lor la doi ani dupa aterizarea in Canada. Pe langa cosmarul birocratic provocat de verificarile implicate de aceasta masura, implementarea ei a dus la numeroase cazuri de abuz domestic, putand servi ca exemplu de incapacitate a guvernantilor de a judeca toate consecintele politicilor pe care le lanseaza în pripă.
  • Pentru a fi in masura sa finalizeze in maximum 12 luni procesarea dosarelor de sponsorizare a sotilor, IRCC permite acum acestora din urma sa nu depuna de la bun inceput nici rezultatul vizitei medicale, nici cazierul si nici formularul Schedule A in care se cer raspunsuri despre studii, activitatea profesionala si adresele incepand de la 18 ani.
  • S-a simplificat masiv formularistica si cantitatea de instructiuni pe care partile implicate in procedura de sponsorizare trebuiau sa le respecte in pregatirea dosarelor. Astfel, daca inainte de 15 decembrie 2016 IRCC folosea doua seturi de formulare (pentru dosare procesate in Canada si pentru dosare finalizate la ambasade) in prezent este uzitat un singur asemenea „kit” pentru ambele situatii; de asemenea, dupa data susmentionata cei interesati dispun de doua Ghiduri (unul „bazic” de 15 pgini si altul „complet” de 65 de pagini), in locul celor 180 de pagini de ghiduri diferite in functie de locul procesarii si calitatea solicitantului: sponsor sau persoana sponsorizata.  In sfarsit, s-au introdus liste de documente diferite pentru soti, concubini si parteneri conjugali, construite de asmenea maniera incat candidatii respectivi au posibilitatea, dar si obligatia de a furniza exact ceeace se cere pentru fiecre situatie in parte; scopul declarat al acestei inovatii este de a evita inregistrarea unor dosare incomplete, cum erau, potrivit declaratiei functionarlor din IRCC, majoritatea celor depuse inainte de 15 decembrie 2016.  Reversul medaliei este insa că, chiar si absența unui singur document din cele enumerate in formularul IMM5533 (Lista de documente), sau omisiunea de a bifa o căsuță, conduce automat la restituirea intregului dosar, spre deosebire de situatia din trecut, cand li se cereau celor in cauză documente suplimentare, dar nu se refuza inregistrarea cererii de sponsorizare. In iunie 2017, in fața numeroaselor proteste din partea publicului provocate de restituirea a sute si sute de dosare, IRCC a atenuat oarecum aceasta masura drastică, inroducand un nou model de formular IMM5533 care permite candidatilor sa dea explicatii separate daca nu pot prezenta un anume document
  • Pentru viitorul apropiat IRCC preconizeaza trecerea si in materie de sponsorizare de la dosare de hartie la cereri introduse on-line, la fel ca si in domeniul imigrației economice, in care functioneaza de peste doi ani sistemul Express Entry. De altfel, se poate înca de pe acum observa ca noile modele de formulare introduse de IRCC se preteaza la procesare electronica prin maniera in care este organizat continutul lor.

O alta masura pozitiva in sprijinul reunificarii familiei o constituie atribuirea de 15 puncte suplimentare la scorul Express Entry (EE) pentru imigrantii independenti care au un frate sau o sora cu statut de cetatean sau rezident permanent canadian.  Tinand seama de modul cum functioneaza sistemul EE, care presupune extrageri bilunare dintr-un “bazin” de candidati, bazate pe un scor minim care variaza de la o extragere la alta, aceste 15 puncte pot face diferența intre a obtine invitatia de a depune dosar sau a zăcea in continuare in bazin pana te arunca sistemul peste bord la implinirea unui an de asteptare.  Se intelege insa mai putin, totusi, de ce numai fratii si surorile au calitatea de a darui candidatului cele 15 puncte, iar parintii sau unchii nu o au  Intrebarea este legitima, cu atat mai mult cu cat candidatul ideal este acum un tanar pana la 30 de ani, ceeace inseamna ca ar putea avea in Canada un parinte in plină varsta activă, cu capacitatea de a-i fi mai de ajutor decat un frate sau o sora de varsta apropiata cu a candidatului.  La recenta Conferinta nationala a CAPIC (Canadian Association of Professional Immigration Consultants), reprezentantii IRCC au promis insa sa extinda in viitorul apropiat cercul rudelor care pot face fericiti pe candidati, fara a preciza data.

Pentru că am pomenit in titlu si de involutii, a sosit momentul sa ne referim si la sponsorizarea parintilor.  Pana acum câțiva ani, mai precis pana in noiembrie 2011, orice canadian (cetatean sau rezident permanent) putea sa depuna o cerere de sponsorizare a parintilor sau a bunicilor sai daca dovedea un venit pe ultimul an fiscal echivalent cu minimul stabilit de Statistics Canada ca fiind suficient pentru traiul cat de cat comfortabil al unei family (denumit LICO, de la Low Income Cut Off).  Problema este că s-au adunat pe parcursul anilor precedenti mult mai multe dosare decat Departamentul Imigratiei avea resurse sa proceseze intr-un ritm rezonabil (165 de mii pana pe 5 noiembrie 2011).  In loc sa aloce mai multe resurse pentru accelerarea procesarii, tot fostul guvern conservator a instituit un moratoriu, suspendand pur si simplu primirea de noi dosare.

De retinut ca nici nu este cine stie ce filozofie sa procesezi un dosar de sposorizare a parintilor.  Tot ceeace se cere din partea sponsorului este dovada legaturii de rudenie (cu certificatul de nastere), dovada calitatii de cetatean (cu pasaportul sau certificatrul de cetatenie) si venitul minim (cu documentul eliberat anual de fiscul canadian: Notice of Assessment sau Avis de cotisation).  Din partea parintilor sponsorizati trebuie dovedita starea de sanatate (de care se ocupă medicul, nu functionarii de imigratie) si absenta antecedentelor penale (de care se ocupă autoritatile de resort din tara de origine).  Toate celelalte informatii colectate de Guvern (studii, experienta profesionala, stagiu militar etc.) au cel mult valoare statistica, dar nu conteaza pentru aprobarea sponsorizarii.  In plus, in 99% din dosare nu s-a programat vreodata un interviu; exceptie fac rarele situatii cand IRCC banuieste ca s-au depus documente false, ori parintii respectivi au fost implicati in abuzuri ale drepturilor omului.

Cu toate acestea, moratoriul a durat pana in decembrie 2014, cand fostul CIC (Citizenship and Immigration Canada) a instituit un plafon anual de 5000 de dosare si a impus sponsorilor sa dovedeasca un venit cu 30% mai ridicat decat LICO, si nu pentru un an, ci pentru ultimii trei ani.  Desigur, multi sponsori potentiali ramaneau pe dinafara daca nu reuseau sa inregistreze dosarele in primele ore ale primei zile de lucru din fiecare an calendaristic, ceeace a dat prilejul noului guvern liberal sa castige oarecare capital politic ridicand plafonul de la 5 la 10 mii de dosare, cu incepere din 2016, fara sa modifice insa celelalte restrictii mai sus pomenite.  Cu toate acestea, cine nu era vigilent si nu-si asigura serviciile unei companii serioase de curier, risca acelasi rezultat ca si sub vechiul plafon, dar sistemul functiona de bine, de rau.  Pe neasteptate insa, inainte de sfarsitul lui 2016, IRCC a schimbat din nou regulile jocului, cu explicatia ca vrea sa ofere sanse egale tuturor sponsorilor potentiali: a intordus o loterie, denumita pompos „Randomized Selection Intake Management” pentru a-i desemna prin tragere la sorti pe cei 10 mii de fericiti.  S-au inscris peste 90 de mii de candidati, ceeace înseamna că practic din zece amatori, numai unul a fost invitat sa depuna dosarul.

Ca rezultat s-a produs o puternica reactie negativa din partea celor ramasi pe dinafara, dar si mai grav, numai o infima parte din „castigatori” au depus efectiv dosarul pana la data limita de 4 august 2017, ceea ce înseamnă ca personalul si resursele alocate pentru procesarea dosarelor au functionat in gol o mare parte a acestor prime 8 luni.   Asa cum am semnalat de la inceput la aceasta rubrică, fenomenul era previzibil de vreme ce oricine s-a putut inscrie la loterie, indiferent daca indeplineste sau nu cerintele legale (si in primul rand cele financiare) pentru a figura ca sponsor.

Guvernul a promis peste vară că va gasi modalități de corectare pe viitor a deficientelor actualului sistem, dar nu a facut altceva decat sa organizeze o noua tragere pentru a ocupa locurile ramase libere dupe cea dintai.  Tragerea nouă a avut loc cum fusese stabilit, pe 6 septembrie 2017.  Un coleg cu foarte multă răbdare, a numărat câștigătorii, si a descoperit că s-au emis la această a doua tragere, un număr de 5871 de invitații, ceea ce înseamnă că pana la 4 august 2017 nu depuseseră dosarele decat 4129 de sponsori potențiali dintre cei 10 mii care fuseseră invitați inițial.  Dacă se va menține proporția de absenteiști, ceea ce este foarte probabil, înseamnă că pana la sfarșitul anului vor mai depune dosare circa 2360 de „castigători”, cu consecința că din cele 10 mii de dosare programate pentru a fi procesate în 2017, vor fi beneficiat de noul sistem mai puțin de 6500 de cetățeni și rezidenți canadieni  care satisfac efectiv condițiile legale.  Acest lucru nu s-ar fi întamplat dacă se menținea vechiul sistem, cat ar fi fost el de imperfect.  Speram ca promisiunea de a restructura sistemul de inregistrare a dosarelor din aceasta categorie, reiterată si cu prilejul Conferintei CAPIC, se va concretiza in masuri menite sa readuca linistea in sufletele sponsorilor care sunt inca ingroziti de perspectiva de a participa an dupa an la o loterie in care au cel mult o sansa din zece de a castiga.

Share