IN SPRIJINUL CLIENTILOR NOSTRI: PREGATIREA DIN TIMP A PROFILULUI DVS. „EXPRESS ENTRY”

IN SPRIJINUL CLIENTILOR NOSTRI: PREGATIREA DIN TIMP A PROFILULUI DVS. „EXPRESS ENTRY”

Data de 1 ianuarie 2015 se apropie vertiginos și, o data cu ea, va intra în vigoare un sistem complet diferit de procesare a cererilor depuse în cadrul a patru din actualele programe de selecție a imigranților economici: FSW, FST, CEC și PNP. In  ordinea enumerării, primul privește pe candidații cu ocupații de calificare medie și superioara, al doilea pe meseriașii posesori ai unor oferte de lucru validate, al treilea pe cei ce au lucrat efectiv în Canada un anume interval de timp, iar ultimul pe candidații selecționați de guvernele provinciale canadiene. In cele ce urmează ne referim în special la programul FSW, prin care imigrează majoritatea romanilor.

Găsiți elementele principale ale noului sistem în postările anterioare din pagina noastră de noutăți, sau direct în situl CIC (de la Citizenship and Immigration Canada). In continuare vă prezentăm noutăți fierbinți împărtășite practicienilor din domeniul Imigrației de către reprezentanții CIC prezenți la Conferința Naționala a CAPIC din 7 și 8 noiembrie 2014.

  1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2015 orice amator de emigrare în Canada va putea să-și introducă informațiile personale din CV într-o baza de date a CIC pornind de la care li se va crea un asa zis „Express Entry Profile”. Cu aceasta operație nu a obținut încă nimic. Urmează o perioada de așteptare în care va primi sau nu va primi o invitație de a depune dosarul propriu zis (ITA, de la Invitation to Apply), în funcție de:
  • Cat de priceput a fost în a-și introduce informațiile în baza de date astfel încât sa stârnească interesul CIC, inclusiv prin alegerea optima a ocupației și a destinației în Canada (în funcție de dinamica cerințelor pieței muncii din Canada).
  • Cat de numeroși sunt competitorii sai în momentul când CIC procedează la selecție, deoarece vor exista cote anuale de dosare acceptate si cote intermediare pentru fievare “tragere” (vezi mai jos).
  • Existenta unei oferte de lucru validate de Guvern; CIC este însa conștient de faptul ca numai o mica parte din candidați vor reuși sa obțină o asemenea oferta, deci precumpănitoare în selecție vor fi primele doua punctele de mai sus. Cu toate acestea, candidatii sunt incurajati să se înregistreze în situl Job Bank al ESDC (de la Employment and Social Development Canada) în speranța ca vor trezi interesul unui angajator potențial.
  1. Înainte de a emite o ITA, CIC va proceda la o selecție prealabila a celor înscriși, în urma căreia va constitui un „pool” (grup de candidați potențiali) în care vor intra cei care, pe baza propriilor declarații, par sa întrunească condițiile de vârsta, studii, experienta profesionala și cunoștințe lingvistice existente și în prezent. Pentru a fi inclus în „pool”, un candidat trebuie sa probeze că a efectuat deja doua operații importante: a trecut cu brio un test lingvistic și a obținut evaluarea diplomei de către o instituție canadiana acreditata de CIC. Deci, mai inainte de a avea cea mai mica ideie despre ce se va întâmpla în continuare, respectivul trebuie sa cheltuiască sume considerabile numai și numai pentru a participa la pre-selecție.
  2. După ce a constituit acel „pool”, care se împrospătează periodic în funcție noile înscrieri în baza de date și de actualizările efectuate de cei deja înscriși, CIC procedează la intervale determinate la „draws” (trageri) în urma cărora, un număr de candidați (pe care tot CIC îl determina pe criterii ne divulgate marelui public) sunt reținuti pentru procesare ulterioara. Nu este vorba însa de o loterie ca la americani; sunt reținuți numai candidații aflați la vârful piramidei, adică cei pe care CIC îi consideră cei mai în măsura să se integreze rapid în piața muncii și, în general, să se stabilească cu succes în Canada. Deși ordinea înscrierii în baza de date nu mai contează (aceasta este de fapt inovația cea mai spectaculoasă a noului sistem: s-a renunțat la principiul „first come, first served”), este evident că, cu cât mai puțini înscriși, cu atât mai mari sunt șansele de a fi mai aproape de vârful piramidei.
  3. Cei selecționați la fiecare tragere primesc invitații de a depune dosarul (ITA) și au la dispoziție maximum 60 de zile. Dacă nu reușesc, sunt eliminați. O dată dosarul depus (cu condiția sa fie complet, altminteri se soldează tot cu eliminare), CIC promite ca vizele de imigrant vor fi eliberate în maximum sase luni.
  4. Cei ce nu au primit ITA până la sfârșitul anului, vor fi șterși din baza de date, dar vor putea încerca din nou în anul următor. Si asa mai departe…

Rezultă așadar ca orice eroare sau omisiune (greu de evitat în condițiile complexității noului sistem) poate conduce, în fiecare din etapele de mai sus, la eșecul demersului și la perspectiva deloc atrăgătoare de a reveni în fiecare an cu speranța ca de data aceasta totul se va sfârși cu bine. Alternativa este clara: recurgeți la asistenta profesionala calificata; alegeți un practician autorizat de CIC care stăpânește perfect procedurile Imigrației canadiene, dar este familiar și cu mediul socio-profesional din tara dvs. de origine.

Înainte de a va decide, este bine să reflectați un pic la mutația fundamentală pe care noile proceduri o operează în funcționarea sistemului de selecție. Într-adevăr, până acum preocuparea majoră a candidaților era să se convingă că îndeplinesc criteriile de selecție cunoscute de toți, că obțin punctele necesare și că ocupația lor se află pe lista afișată de CIC. Începând de la 1 ianuarie 2015 nu va mai exista o listă de ocupații (condiția fiind numai ca ocupația candidatului să se afle pe primele trei trepte—din cinci posibile—ale Nomenclatorului canadian-NOC), dar satisfacerea criteriilor de selecție nu va mai oferi nici o garanție că cel în cauză va primi efectiv invitația de a depune dosarul. Greul consta în eliminarea concurentei și asigurarea unei poziții cat ma aproape de vârful piramidei! Aceasta pana în clipa când primește ITA, după care urmează perioada de pregătire atentă și competentă a dosarului, de inregistrare a lui în termenul de 60 de zile și de monitorizare a procesării pană la eliberarea vizei. Cea mai mica discrepanta intre continutul acestui dosar și datele introduse initial de candidat, pe baza cărora s-a constituit „profilul Express Entry”, poate duce la zadarnicirea tuturor eforturilor depuse pana în acel moment.

Share

SCHIMBARI MAJORE PRIVIND PERSONALUL DOMESTIC DE INGRIJIRE A COPIILOR SI VARSTNICILOR

31 OCT 2014: SCHIMBARI MAJORE PRIVIND PERSONALUL DOMESTIC DE INGRIJIRE A COPIILOR SI VARSTNICILOR

Ministrul Imigratiei și Cetatenie, dl. Chris Alexander a lansat chiar în seara de Halloween noile cifre privind imigrantii care vor fi acceptați în anul 2015.  Vestea bună este că se prevede o creștere importantă prin raport cu anul curent: vor deveni rezidenti permanenti canadieni un numar intre 260 și 285 de mii de imigranti, cu cca. 19 mii mai mulți ca în 2014.  Din acest total, 65% vor fi imigranti economici, proveniti atât din dosarele aflate încă în procesare, cât și din rândurile celor care vor fi selectionati în cadrul noului program, intitulat „Express Entry”, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015.

 Reamintim ca viitorul sistem de selecție va funcționa în două faze, dintre care abia în cadrul celei de a doua se va depune dosarul propriuzis, numai de către cei pe care CIC (Citizenship and Immigration Canada) îi va fi desemnat pe baza informațiilor introduse on-line de către candidați în cadrul primei faze.  Cei care nu trezesc interesul CIC în decurs de un an, vor fi eliminați din baza de date, dar vor putea să-și reintroducă informațiile în anul următor, ș.a.m.d.

 Cu același prilej, tot în ultima zi a lui octombrie 2014, CIC a reformat complet programul LCP (de la  Live-in Caregiver Program) prin care de ani și ani de zile puteau să ceară statutul de rezident permanent canadian persoanele care ingrijisera pe timp de doi ani copii, varstnici sau handicapati, locuind la domiciliul familiei respective.  Acestă restructurare fusese de altfel anunțată cu câteva luni în urma de către fostul ministru al Imigratiei, dl. Jason Kenney, actualmente ministru al ESDC (Employment and Social Development Canada), care se plangea că programul încă în vigoare a devenit o forma camuflată de reintregire a familiei.  De mentionat ca programul LCP permitea obtinerea statutului de rezident permanent pentru persoane care exercită o ocupatie de nivel inferior in nomenclatorul canadian de functii (NOC level C) prin raport cu nivelul minim (NOC level B) acceptat pentru restul imigrantilor economici; in plus, pentru LCP nu a functionat vreun sistem de punctaj, ceeace intr-adevar a permis multor rude ale cetatenilor canadieni sa devina rezidenti permanenți ocolind criteriile severe de selectie impuse celorlalti asa zisi “skilled workers”.  Ceeace nu inseamna insa ca majoritatea acestora nu s-au ocupat efectiv de ingrijirea copiilor si batranilor din familiile respective, ne avand dreptul de a munci in alte ocupatii.

Noile măsuri anuntate de CIC vor intra în vigoare pe 30 noiembrie 2014.  Comunicatul publicat pe 31 octombrie a.c. precizeaza că detaliile de aplicare a acestor măsuri vor fi anuntate mai înainte de această dată.  Pentru moment ni se face cunoscut că va fi eliminata obligatia candidatului de a locui la domiciliul angajatorului și că vor fi acceptate câte 5500 de dosare anual, dintre care jumătate pentru personalul de îngrijire a copiilor, iar cealalata jumătate pentru cei care ingrijesc bolnavi, handicapati și persoane în vârsta.  Vor exista așadar doua categorii distincte de candidați, pentru care vor funcționa criterii  de selecție nu întotdeauna identice.

Din prima categorie (intitulată Caring for Children Pathway) vor face parte persoanele care au ingrijit copii pe timp de doi ani, socotiti de-a lungul celor patru ani care preced depunerea dosarului.  Această conditie exista și pană în prezent pentru programul LCP.  Pentru a fi selectionati pe viitor, însă,  aceste persoane trebuie sa satisfacă alte doua condiții suplimentare, și anume:

1) Să treacă un test de cunoștințe lingvistice (de engleza sau franceza) la una din institutiile acreditate de CIC (actualmente sunt acceptate testele IELTS și CELPIP pentru engleza,  și TEF pentru franceza) la care  sa obțină rezultate corespunzatoare nivelului “initial intermediate”; cu titlu de exemplu, pentru testul IELTS aceasta inseamna minimum nota 5 la scris, exprimare orala și înțelegere orala, precum și nota 4 la citire (media generală nu conteaza).  Reamintim că pentru a depune dosar în programul LCP nu era necesar pana în prezent nici un test lingvistic, dar candidatii respectivi nu puteau primi permisul de munca initial fără a dovedi un minimum de cunoștințe linvistice, a carui stabilire depinde de ambasada unde depuneau dosarul; nu exista însă un nivel minim eliminator cum se va implementa începând din decembrie anul acesta.

2) Să depună la dosar o diplomă post-liceala de la un program cu durata de cel puțin un an, eliberata de o institutie educationala canadiana, sau evaluata pozitiv de un organism canadian desemnat de CIC. Sub vechiul program LCP nu exista o asemenea conditie, dar permisul de munca initial se elibera numai dacă persoana respectiva dovedea fie că a lucrat timp de un an într-o poziție similară în țara de rezidență, fie că a absolvit un curs specializat de șase luni, pentru care însă nu se cerea vreo echivalare canadiana.

Cea de a doua categorie (Caring for People with High Medical Needs Pathway) va fi rezervată celor care au acordat pe timp de doi ani îngrijire la domiciliu sau în cadrul unor institutii specializate persoanelor în vârsta sau suferind de condiții medicale cronice; cu titlu de exemplu, deci fără a le enumera exhaustiv, CIC mentioneaza ca apartinand acestei categorii pe urmatorii: „ a registered nurse, a registered psychiatric nurse, a licensed practical nurse, a nurse aide, a patient service associate or a home support worker”.  Ca și la categoria precedentă, li se cere în plus o diploma post-liceala canadiana sau echivalata, cu durata de un an, precum și un test lingvistic.  Nivelul minim impus pentru acest test difera însă, după cum este vorba de asistenti medicali înregistrați (registered nurses și registered psychiatric nurses), sau de celelalte ocupatii mentionate mai sus.  Pentru cei dintâi stacheta este mult mai ridicată, fiind necesar un rezultat echivalent cu nivelul „intermediar”, ceeace, folosind același exemplu ca mai sus, înseamnă nota 6 pe linie la toate cele patru probe ale testului IELTS.  Pentru restul de ocupatii se pretinde același rezultat ca și la categoria anterioară.

De observat că asistentii medicali pot încă depune, pentru alte doua luni, dosare și în cadrul programului de drept comun rezervat imigrantilor economici, respectiv Federal Skilled Workers Program (FSWP), precum și în cadrul programului CEC (Canadian Experience Class), deoarece spre deosebire de restul personalului domestic (live-in caregivers) pentru care a funcționat programul LCP, exercită ocupatii de nivel B în Nomenclatorul canadian (NOC).  După data de 1 ianuarie 2015, aceștia vor beneficia de alt avantaj derivat din măsurile la care ne-am referit mai sus: vor sări, se pare, peste prima faza a programului „Express Entry”.  Vom știi mai exact atunci când se vor publica detaliile mentionate în comunicatul CIC din 31 octombrie a.c.  Tot atunci vom afla probabil si in ce masura CIC va continua practica actuala de a accepta dosare si din partea celor care au functionat in asemenea ocupatii in provincia Quebec, cu conditia sa indice in dosar ca intentioneaza sa se stabileasca in alta provincie[1].

Și o ultima remarcă: CIC s-a angajat sa finalizeze dosarele depuse în aceste doua categorii (Caring for Children Pathway și  Caring for People with High Medical Needs Pathway) în maximum șase luni. Vom trai și vom vedea!

[1] Intr-adevar, Quebecul isi selectioneaza singur imigrantii economici pe baza unui accord semnat cu Guvernul federal.  In Quebec insa nu exista un program similar cu LCP.  De aceea, un “live-in caregiver” din Quebec (in franceza : aide familial résidant) nu va putea depune dosar de emigrare in cadrul sistemului de selectie din acea provincie decat daca satisface criteriile generale de selectie.  Poate insa depune dosar LCP in sistemul federal (cel putin pana pe 30 noiembrie a.c.), indicand ca destinatie o localitate din afara Quebecului, deoarece din punct de vedere federal nu i se cere decat sa fi lucrat in acea ocupatie pe timp de doi ani oriunde in Canada.

Share