Ottawa, 29 martie 2013: Noul sistem de selectie pentru oamenii de afaceri.

Ottawa, 29 martie 2013: Noul sistem de selectie pentru oamenii de afaceri.

Cu incepere de la 1 aprilie 2013 intra in vigoare un nou sistem federal de selectie  pentru cei ce se incadrau pana in vara trecuta in categoria „entreprenurs”.  Sistemul este descris in „Ministerial Instructions Respecting the Start-up Business Class” care tocmai au fost publicate in Canada Gazette (Vol. 147, No. 13), echivalentul Monitorului oficial romanesc.  Denumirea in franceza este: „Instructions ministérielles concernant la catégorie « démarrage d’entreprise »”.

In lumina noilor reglementari, cererile de rezidenta permanenta depuse de asemenea candidati vor fi inregistrate si solutionate pozitiv numai dupa ce respectivul a primit recomandarea din partea fie a unui „grup de investitori providentiali” (a designated angel investor group), fie a unui „fond de capital-risc” (a designated venture capital fund).

In cazul investitorilor providentiali (aceasta este traducerea fidela a versiunii in limba franceza a Instructiunilor), este necesara confirmarea unuia sau mai multor asemenea grupuri in sensul ca au investit cel putin 70 de mii de dolari intr-o „intreprindere admisibila”.  Cat priveste a doua optiune, un fond de capital-risc trbuie sa confirme si el ca a investit cel putin 200 de mii de dolari intr-o asemenea intreprindere.

Prin intreprindere admisibila se intelege o persoana juridica in care, pe de o parte, solicitantul detine cel putin 10% din capital, iar pe de alta parte, nici o alta persoana fizica sau juridica nu detine mai mult de 50% din acest capital.  Intr-o asemenea intreprindere pot sa figureze pana la cinci oameni de afaceri care doresc sa devina rezidenti permanenti canadieni.  Este insa interzisa infiintarea unei persoane juridice al carui scop exclusiv il constituie obtinerea rezidentei permanente, si nu demararea efectiva a unui „business” in Canada.

In esenta, noul sistem transfera de fapt de la Guvern la comunitatea canadiana a oamenilor de afaceri reprezentata prin grupurile si fondurile desemnate de Departamentul Imigratiei, responsabilitatea de a se pronunta asupra sanselor de reusita a societatilor comerciale pe care candidatii isi propun sa le infiinteze ca un prim pas catre obtinerea rezidentei permanente.  Asadar, in locul  criteriilor rigide pe care le impunea vechiul sistem de selectie al oamenilor de afaceri, este treaba comunitatii canadiene de business sa decida daca merita sa-si asume riscul si sa investeasca in proiectul candidatului.  Desigur, fiecare asemenea grup sau fond de afaceri se va ghida dupa propriile criterii pentru a decide daca merita riscul, ceeace va genera atat competitie intre ele, cat si un teren fertil pentru profesionistii din domeniul imigratiei pentru a stabili care afiliere este mai avantajoasa pentru clientii lor.

Pe langa recomandarea unui grup sau fond din categoriile mai sus expuse, candidatul trebuie sa mai intruneasca urmatoarele conditii:

1)     Sa dovedeasca prin teste aprobate de Departamentul Imigratiei un nivel relativ modest de cunostinte lingvisitce (in franceza sau engleza), respectiv nivelul 5 potrivit Standardelor lingvisitce canadiene (Canadian Language Benchmarks).

2)     Sa fi absolvit cel putin un an cu frecventa la o institutie cu caracter post-liceal, chiar daca nu i s-a eliberat vreo diploma pentru aceasta.

3)     Sa dispuna de fonduri transferabile ne grevate de datorii in valoare egala cu jumatate din venitul minim necesar pentru intretinerea unei familii similare cu cea a solicitantului, care traieste intr-un oras canadian cu peste 500 de mii de locuitori (conform unui tabel publicat anual de Statistics Canada).

Cat priveste entitatile pe care Departamentul Imigratiei le-a desemnat ca fiind indrituite sa investeasca capital si sa emita recomandari pentru oamenii de afaceri din categoria nou infiintata, acestea sunt enumerate in Anexele 1 si 2 la Instructiunile ministeriale ce intra in vigoare la 1 aprilie 2013 si se vor aplica in continuare pana la 31 martie 2018.  Ele sunt urmatoarele:

Grupurile de investitori providentiali:

  • Angel One Network Inc.
  • First Angel Network Association
  • Golden Triangle Angel Network
Fondurile de capital-risc:
  • Advantage Growth (No.2) L.P.
  • BDC Venture Capital
  • Blackberry Partners Fund II LP (d.b.a. Relay Ventures Fund II)
  • Celtic House Venture Partners Fund III L.P.
  • Celtic House Venture Partners Fund IV LP
  • DRI Capital Inc.
  • Golden Opportunities Fund Inc.
  • INOVIA CAPITAL INC.
  • Fondation de l’innovation du Nouveau-Brunswick Inc.
  • Northwater Intellectual Property Fund
  • OMERS Ventures Management Inc.
  • Ontario SME Capital Corporation
  • Panagea Ventures Fund III, LP
  • PRIVEQ III Limited Partnership
  • PRIVEQ IV Limited Partnership
  • Quorum Investment Pool Limited Partnership
  • Quorum Secured Equity Trust
  • Rho Canada Ventures
  • Summerhill Venture Partners Management Inc.
  • Tandem Expansion Management Inc.
  • Vanedge Capital Limited Partnership
  • Version One Ventures
  • Wellington Financial LP
  • Westcap Mgt. Ltd.
  • Yaletown Venture Partners Inc.

Pentru a intra in contact cu oricare dintre ele, precum si pentru orice detalii suplimentare, nu ezitati sa va adresati firmei noastre cat mai curand posibil.  Experienta noastra de peste douazeci de ani cu fiecare program nou introdus de Departamentul Imigratiei ne arata ca timpul de procesare se prelungeste in mod continuu pe masura ce se acumuleaza noi dosare, iar resursele de procesare raman ne schimbate.

Si o ultima observatie: noul program nu se aplica oamenilor de afaceri cu destinatia Quebec, pentru care continua sa fie in vigoare suspendarea acceptarii dosarelor.

 

Share

IMIGRATIE PENTRU QUEBEC : NORMELE DE ACCEPTARE A DOSARELOR SE MENTIN PANA LA 31 IULIE 2013

DIN PARTEA MINISTERULUI IMIGRATIEI (MICC) DIN QUEBEC : NORMELE DE ACCEPTARE A DOSARELOR SE MENTIN PANA LA 31 IULIE 2013

Conform art. 3 pct. 5 din Legea Imigratiei pentru Quebec, ministrul Imigratiei are dreptul sa suspende inregistrarea cererilor de certificate de selectie (CSQ) pentru perioade determinate, daca este de parere ca numarul de asemenea cereri va fi superior capacitatii de absorbtie a Quebecului, sau ca acceptarea de noi dosare intr-o anumita sub-categorie va afecta procesarea dosarelor din celelalte sub-categorii.

In acest context, pe 29 iunie 2012 a fost adoptat un Decret care limita posibilitatea de inregistrare a anumitor dosare pentru perioada care se incheie pe 31 martie 2013.  Efectele acestui decret au fost prorogate la 27 martie 2013 printr-un nou decret, care prelungeste restrictiile initiale pana pe data de 31 iulie 2013.

Ca atare, va continua sa fie suspendata pana la data sus-mentionata primirea dosarelor din categoria oamenilor de afaceri, respectiv a investitorilor, antreprenorilor si liber-profesionistilor (travailleurs autonomes).

Cat priveste sub-categoria cea mai uzitata de candidatii din Romania, „travailleurs qualifiés”, aceasta ramane deschisa numai celor care se incadreaza intr-una din situatiile descrise mai jos:

  • Se afla in Quebec cu statut de rezident temporar si satisfac criteriile prevazute de programul PEQ pentru muncitori temporari – Programme de l’expérience québécoise (Travailleur temporaire) sau pe cele referitoare la  depunerea unei cereri de CSQ prin programul regulat rezervat pentru „travailleurs qualifiés”.
  • Au obtinut o diploma de la o institutie de invatamant din Quebec, sau sunt pe punctul de a o obtine si se incadreaza in cerintele  pentru programul PEQ rezervat studentilor – Programme de l’expérience québécoise (Diplômé du Québec).
  • Se afla temporar in Quebec cu titlu de student strain si satsifac cerintele  referitoare la depunerea unei cereri de CSQ, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.
  • Se afla temporar in Quebec in cadrul unui program de „échange jeunesse” vizat printr-o intelegere internationala, de exemplu in cadrul programului  „vacances-travail (PVT)”. Muncesc cu norma intreaga in Quebec, si satisfac exigentele referitoare la depunerea unei cereri de CSQ prin programul regulat rezervat acestei sub-categorii, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza detine o diploma de la o institutie de invatamant intr-un domeniu care le permite  sa obtina 6, 12 sau 16 puncte la criteriul „domaine de formation” din Grila de selectie pentru „travailleurs qualifiés” (a se vedea Liste des domaines de formation permettant d’obtenir 6 points à la grille de sélection  si Liste des domaines de formation permettant d’obtenir 12 ou 16 points à la grille de sélection). Numarul anilor de studiu ceruti pentru obtinerea diplomei trebuie sa fie identic cu cel necesar in Quebec pentru obtinerea unei diplome similare, iar diploma trebuie sa fi fost acordata cu cel mult cinci ani inainte de inregistrarea dosarului; in caz contrar, titularul trebuie sa fi lucrat, in acelasi interval, cel putin un an cu norma intreaga intr-o ocupatie pentru care este necesara o asemenea diploma.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza detine o diploma din Quebec sa o diploma asimilata cu o diploma din Quebec, care reclama cel putin un an de studii. Diploma trebuie sa fi fost acordata cu cel mult cinci ani inainte de inregistrarea dosarului; in caz contrar, titularul trebuie sa fi lucrat, in acelasi interval, cel putin un an cu norma intreaga intr-o ocupatie pentru care este necesara o asemenea diploma.
  • Candidatul sau sotia sa care il acompaniaza a obtinut o oferta de lucru validata de MICC de la un angajator din Quebec.
  • CIC (Citoyenneté et Immigration Canada) a informat candidatul ca accepta sa proceseze cererea sa de rezidenta permanenta in Canada (de obicei in cazul refugiatilor si al dosarelor bazate pe motive umanitare).
  • Candidatul a fost mai inainte cetatean canadian si se afla actualmente cu statut temporar in Quebec, iar dosarul este depus din interiorul provinciei.

Toti cei ce nu se afla in vreuna din situatiile expuse mai sus vor trebui sa astepte in continuare, pana pe 31 iulie 2013, pentru a vedea daca suspendarea se mentine sau nu si dupa acea data.

Share