O noua arma impotriva casatoriilor de forma: statut de rezident permanent conditionat pentru sotii si partenerii sponsorizati.

O noua arma impotriva casatoriilor de forma: statut de rezident permanent conditionat pentru sotii si partenerii sponsorizati.

Pe 25 octombrie 2012 au intrat in vigoare reglementari care au introdus o noua categorie de rezidenti permaneti cu caracter temporar (scuzati oximoronul). Pana acum, erau supusi unei conditii rezolutorii numai imigrantii economici din categoria „antreprenori” care riscau sa-si piarda acest statut daca nu porneau o afacere in Canada in intervalul stabilit de lege.

Incepand din 25 octombrie a.c., orice sot sau partener conjugal/concubin care a devenit rezident permanent ca urmare a unui dosar de sponsorizare depus dupa aceasta data si intrunind anumite atribute descrise mai jos, se va bucura de acest statut numai cu caracter provizoriu. Mai exact, isi va pierde statutul dupa doi ani daca relatia respectiva s-a destramat intre timp.

Pe 26 octombire 2012, Citizenship and Immigration Canada (CIC) a si emis instructiuni de aplicare a acestor reglementari, publicand Buletinul Operational nr. 480, care precizeaza cui i se aplica si cui nu i se aplica noile restrictii.

Sunt supusi noului regim toti sotii sau concubinii sponsorizati care au format cu sponsorul un cuplu ce dureaza de cel mult doi ani la data depunerii dosarului si care nu au avut copii in acest interval. Ajunsi in Canada, acestia primesc un document intitulat „Confirmation of Permanent Residence” pe care figureaza in mod expres conditia respectiva si pe baza caruia vor fi monitorizati in urmatorii doi ani. Nu se incadreaza in aceste restrictii cei casatoriti sau coabitand de peste doi ani, sau cei carora li s-a nascut un copil inainte de depunerea dosarului.

Daca la implinirea celor doi ani, persoanele in cauza nu mai coabiteaza cu sponsorul, li se retrage statutul de rezident permanent si sunt expusi deportarii atat ele, cat si dependentii lor eventuali (de ex. copii dintr-o casatorie anterioara, sau copiii acestora). Legea prevede totusi doua exceptii importante: daca relatia a incetat din cauza decesului sponsorului, sau daca acesta din urma se face vinovat de abuz sau de neglijarea partenerului. In ambele situatii, coabitarea trebuie dovedit ca a existat pana in momentul intervenirii situatiei respective. Aplicarea exceptiei provenind din purtare abuziva a sponsorului se produce numai la cerea expresa a victimei, iar nu din oficiu. Este interesant de observat ca printre exceptii nu figureaza sisituatia cand sotii s-au despartit mai devreme de implinirea celor doi ani, fara sa fi intervenit neaparat vreun conflict, dar dupa nasterea unui copil. Aplicarea stricta a noilor regului ar putea in acest caz conduce la deportarea unui minor care s-a nascut cetatean canadian si n-are nici o vina ca parintii s-au despartit.

Buletinul operational sus-amintit contine instructiuni detaliate privind modul cum trebuie sa procedeze functionarii de imigratie confruntati cu aceste situatii. Vom reveni cu informatii pe masura ce se contureaza o practica in aplicarea noii legislatii. De retinut ca noile masuri se adauga interdictiei impuse anterior celui sponsorizat de a sponsoriza la randul sau un sot sau partener in urmatorii cinci ani de la dobandirea statutului de rezident permanent. Se spera in acest fel sa se puna capat practicii masive a casatoriilor de convenienta prin intermediul carora se obtinea fraudulos rezidenta permanenta canadiana in absenta unor relatii conjugale autentice, adeseori si cu complicitatea interesata a sponsorilor.

Share

Experiment lansat de MICC Quebec cu dosarele mai vechi

Experiment lansat de MICC Quebec cu dosarele mai vechi

De curand a fost lansata o initiativa a MICC Quebec (Ministère de l’Immigration et des Communautés culturelles) prin care se doreste, deocamdata cu caracter experimental, accelerarea procesarii dosarelor depuse prin sistemul de selectie al Quebecului mai inainte de introducerea obligatorie a testelor de cunostinte lingvistice.
Este vorba de „analiza exploratorie pe baza de esantioane a dosarelor depuse intre 2010 si 2012”, pe care a anuntat-o la 1 noiembrie 2012 doamna Claire Deronzier, sous-ministre adjointe á l’immigration, si care consta pentru inceput in selectionarea aleatorie a 745 de dosare, care vor fi procesate cu prioritate si, in masura posibilului, chiar finalizate prin eliberarea certificatelor de selectie. Doamna Deronzier a tinut sa ne comunice vestea intr-o scrisoare adresata precticienilor din domeniul imigratiei acreditati de MICC, printre altele si pentru a preintampina reactii din partea celor ce descopera ca dosare depuse mai tarziu, sunt finalizate mai devreme decat ale lor. Imediat dupa difuzarea scrisorii, o parte din clientii nostri aflati in situatia sus-amintita au si inceput sa primeasca corespondente de la MICC, prin care li se acorda un termen de 90 de zile pentru a depune teste de cunostinte lingvistice, sub sanctiunea refuzarii dosarului.
Cum asemenea „analize exploratorii” nu se initiaza fara un obiectiv mai larg, este de asteptat ca si alti candidati sa primeasca corespondente similare. Pentru moment, desi doamna sub-ministru adjunct vorbeste de selectie aleatorie, am putut constata ca li se cere sa dea teste lingvistice mai ales celor ce au declarat in formulare nivele ridicate de asemenea cunostinte, in absenta carora respectivii nu ar fi in masura sa atinga punctajul minim. Prin aceasta, se evita deplasarea costisitoare a functionarilor din Montreal pentru conducerea unor interviuri „pe teren” cu sanse reduse de finalizare pozitiva si se face economie de efort cu dosarele care pot fi aprobate si fara interviu. Cunoscand acum orientarile MICC, sfatuim pe toti cei ce nu au depus rezultatele unor teste pentru că nu era obligatoriu la data respectiva, sa se inscrie la teste si sa trimita rezultatele la Montreal cat mai curand posibil, avand grija sa foloseasca pentru aceasta recent introdusul formular A-0520-MF. Procedand astfel, este foarte probabil ca vor « forta » finalizarea rapida a dosarelor lor.

Share

Ministrul Imigratiei anunta parametrii viitorului sistem de selectie a imigrantilor economici: flexibil, rapid si armonizat cu cerintele pietei muncii

Ministrul Imigratiei anunta parametrii viitorului sistem de selectie a imigrantilor economici: flexibil, rapid si armonizat cu cerintele pietei muncii

Toronto, 2 noiembrie 2012 – Dl. Jason Kenney, Ministrul Cetateniei, Imigratiei si Multiculturalismului, a anuntat astazi apropiata lansare a noului sistem federal de selectie, concomitent cu publicarea numarului proiectat de imigranti economici pe care Canada îi va accepta in 2013.

Dupa cum se stie, cu incepere din iunie 2012 nu s-au mai acceptat cereri de emigrare din partea acestei categorii decat pentru asa numitii „self employed” si pentru cei din clasa „federal skilled workers” (FSW) care dispun de oferte de lucru aprobate de Guvern (arranged employment) ori si-au luat titlul de doctor in Canada. O data cu aceasta suspendare, CIC (Citizen and Immigration Canada) si-a facut cunoscuta intentia de a schimba cerintele impuse pentru fiecare din factorii de selectie (varsta, studii, experienta profesionala, cunostinte lingvistice, adaptabilitate) si de a reaseza ponderea lor in cadrul punctajului total.

Despre ce anume se preconizeaza am mai scris la aceasta rubrica la vremea respectiva. Astazi aflam de la Ministrul Imigratiei că si masurile sus-pomenite, care se vor implementa la inceputul lui 2013, vor avea un caracter tranzitoriu, pregatind implementarea in 2015 a unui nou „Expression of Interest (EOI)” sistem, in care selectia nu va mai fi de resortul birocratilor din CIC, ci al angajatorilor canadieni interesati in calitatile doritorilor de imigratie.

Pana atunci insa, dl. Kenney a anuntat ca reglementarile ce vor intra in vigoare in anul viitor vor conduce la acceptarea unui numar de 53.500 pana la 55.500 de membri ai clasei FSW (incluzand si familiile acestora). Acest numar este usor mai scazut prin raport cu cel stabilit pentru 2012, dar totalul imigrantilor acceptati se va mentine neschimbat, deoarece se preconizeaza sporirea pana la 10.000 a numarului de imigranti economici aprobati prin programul Canadian Experience Class (CEC) rezervat celor ce au lucrat sau au studiat deja in Canada pentru un anumit interval de timp.

Cu acelasi prilej, ministrul Imigratiei a anuntat cu mandrie ca masurile adoptate pana in prezent, precum si cele prezentate mai sus, vor conduce la solutionarea dosarelor intr-un interval mediu de maximum 12 luni, in principal prin eliminarea totala a inventarului de dosare vechi, care eliminare se va incheia in 2014, cu trei ani mai devreme decat se preconizase initial, cand, in 2008, Guvernul conservator a introdus celebrele „Ministerial Instructions”. Prin aceste instructiuni s-a blocat accesul imigrantilor ale caror ocupatii nu figurau pe o lista cu numai 38 de profesii si meserii, apoi lista a fost redusa la 29, dupa care s-a instituit un plafon anual de 20 de mii de dosare, pentru ca, in 2010, plafonul sa fie si el redus la 10 mii de dosare. In sfarsit, in iunie 2012 a intevenit suspendarea de care vorbeam mai sus si care opereaza si in prezent.

Cu toate aceste masuri draconice, inventarul initial de peste 640 de mii de dosare nu ar fi putut sa dispara pana in 2014, daca CIC nu ar fi decis, tot anul acesta, sa elimine pur si simplu 180 de mii de dosare depuse inainte de 2008, in care nu fusese inca adoptata decizia finala pana la data de 29 martie 2012. Cu alte cuvinte, dupa ce au asteptat ani de zile sa li se rezolve dosarele cu o incetineala de care nu sunt cu nimic vinovati, cei in cauza isi vad dintr-o data toate sperantele naruite si n-au nici macar optiunea de a o lua de la capat, de vreme ce primirea de noi dosare este suspendata. Masura este cu atat mai inechitabila, cu cat o mare parte din candidatii astfel exclusi ar fi putut fi aprobati si prin prisma criteriilor aplicate dupa 2008, dar nimeni nu s-a ostenit sa le-o spuna, iar Guvernul nu vrea sa-si mai bata capul luand la mana dosar cu dosar ca sa vada cine s-ar fi putut afla intr-o asemenea situatie.

Datorita mai ales acestei situatii, intentiile si cifrele anuntate azi de dl. Ministru Kenney s-ar putea sa ramana in stare de proiect abandonat, deoarece este in prezent in curs o actiune judiciara initiata de o mare parte dintre candidatii eliminati, care au invocat dreptul lor la un tratament echitabil (due process) in lumina Cartei canadiene a drepturilor si libertatilor (Canadian Charter of Rights and Freedoms). Vom stii mai multe despre soarta acestei actiuni in urmatoarele cateva saptamani.

Share